dijous, 24 de juliol del 2014

Què fa i com et pot ajudar una doula durant l'embaràs


L’objectiu principal de cada doula és que cada mare i cada pare pugui viure la maternitat i la paternitat d’una forma plena i conscient. 
L’embaràs és un període de temps ideal per aclarir dubtes, desmuntar pors i tabús, parlar de les expectatives que hi ha sobre la maternitat/paternitat (sovint idealitzada)  i connectar amb els desitjos reals de cadascú. 

Ja que no existeixen dos famílies iguals no poden existir dos acompanyaments iguals i el rol de la doula es definirà en funció de les necessitats del moment, de les dinàmiques de cada nucli familiar, de les circumstàncies i dels desitjos individuals de cada component.

ELS 4 PILARS sobre els quals s’aposenta la feina de la doula i que resumeixen, en 4 paraules, l’essència del que fa una doula durant un acompanyament d’embaràs  són: ESTIMO, ESCOLTO, NO JUTJO, ACOMPANYO.

La doula no dirigeix sinó que orienta i això és necessari a fi que la mare i el pare es responsabilitzin de les pròpies decisions i siguin, per tan, conscients, coherents i consegüents...

La primera trobada que la doula fa amb la família (que sol ser gratuïta) és  molt important sobretot per conèixer-se.

És essencial que la família es trobi molt a gust amb la doula. La qualitat de la relació que s’instaurarà entre família i doula pot arribar a marcar la diferència sobretot si l’acompanyament segueix durant el part i el postpart.

Concretament durant un acompanyament d’embaràs la doula:
  • Ajuda la mare a relaxar-se i tranquil•litzar-se, tot despertant els seus recursos interns.
  • Dona accés a informació i trau dubtes sobre el part i el postpart (en tot cas és aconsellable que la família participi a les classes de preparació al part ).
  • Ajuda els futurs pares a tenir un embaràs més conscient tot donat eines per fortificar el vincle amb el nadó.
  • Planifica juntament a la família petits i grans detalls referents al postpart.
  • Pot col•laborar en la elaboració del pla de part.



La durada de l’acompanyament varia en funció de les necessitats de cada família.