divendres, 25 de juliol del 2014

Postpart i reestructuració familiar


Descansa mama, descansa....

El postpart és una època de grans canvis i de reestructuració familiar. És un oceà d’emocions on és fàcil que una dona es pugui momentàniament perdre...

En aquest oceà d’emocions les doules col·laborem en la transició a la vida com a mare, oferint contenció emocional i ajuda en la logística domèstica. 
Proporcionem informació sobre criança, comentant aspectes de la cura del bebè. 
Afavorim la lactància, si és l’opció que desitja la mare, acompanyant  les necessitats que es presentin en tot moment.

La maternitat és un viatge en solitari, però mai hauria de ser en solitud. 
La maternitat i la criança és quelcom que per naturalesa s’hauria de realitzar en tribu...però aquest concepte queda bastant lluny de la nostra realitat o al menys de la realitat de la majoria. Per això existim les doules! Per suplir en part aquesta mancança.

Solen limitar la durada del postpart a 40 dies, personalment ho trobo una bogeria... la durada del postpart, i sobretot del puerperi, és del tot personal, ja que juguen a favor i en contra milers de factors diferents.  

Per tan durant tota la seva durada es pot contractar una doula:
•             si necessitem l’atenció personalitzada d’una persona formada i capaç de despertar l’instint de criança innat que viu dins de cada mare.
•             si necessitem una persona neutral la qual, des del respecte, es limiti a donar suport pràctic amb la criança, a casa i amb el que calgui.

Remarco que la doula fa de brúixola, mai de timó. Orienta, no dirigeix. Les doules treballem a fi que la mare descobreixi la seva força interna. Perquè hi és només cal creure-hi.


Hi ha postparts i puerperis meravellosos i gens complicats, però no sempre és així. Tot depèn de com hagi anat l’embaràs i el part, depèn de les expectatives i de la idealització que la mare s’havia fet sobre la maternitat, depèn de com vagi la lactància, de si la mare té o no té ajuda, de si té o no té un altre fill etc. etc.

Depenent de la interacció de molts factors diferents, el post part i el puerperi es poden convertir en una gran escalada.

Sovint la mare experimenta sentiments i sensacions poc agradables que xoquen amb la suposada alegria que genera el naixement del bebè....  
“Per què em sento així? Em sento trista!” i aquesta tristesa va molt més allà dels canvis hormonals típics i normals del postpart.

La vida a vegades ens modela, d’altres vegades ens esculpeix. En tot cas la vida sempre ens converteix en una obra mestra...en mares.

Els primers mesos poden arribar a ser una gran escalada. 
Aquest “Everest interior” és el lloc on més aprenem de nosaltres mateixes i dels altres. Aprenem les nostres limitacions...i també ens sorprenem fent coses que no ens crèiem capaces de saber fer!
Aprenem a sortir del nostre ego. Aprenem a reduir la velocitat. Aprenem a obrir-nos a la vida. Aprenem a ...

Un acompanyament postpart d’una doula de vegades es redueix a:
  • ·         Dir la frase adequada en el moment adequat
  • ·         Estar perquè la mare pugui ser
  • ·         Ser present de manera discreta i silenciosa
  • ·         Mantenir contacte telefònic per qualsevol consulta

Crec que és molt important  que es parli més del post part, que es contempli l’existència del puerperi prolongat i que les mares tinguin espais per trobar-se, compartir, aprendre les unes de les altres, un espai on poder-se deixar anar, parlar, desfogar-se, explicar-se, trobar suport i viure amb més lleugeresa tots els canvis d’humor.

Crec profundament en la prevenció, tots els professionals de la salut haurien d’avisar prèviament la mare de les possibles dificultats del postpart i puerperi i oferir un suport psicoemocional més prolongat.