dijous, 24 de juliol del 2014

Fem "bonding intrauterí"?

“El nucleo mismo de la personalidad humana se forma en el útero materno...”
Dr Thomas Verny



Per què és important treballar el vincle amb el bebè que naixerà?

Sempre he tingut un profund respecte pel desenvolupament intel•lectual i emocional dels bebès abans de néixer.

Desprès d’haver après nocions bàsiques sobre embriologia i sobretot sobre l’evolució del sistema nerviós dels bebès intrauterins he vist molt clar la necessitat de fomentar la instauració d’ un bon vincle entre els progenitors (sobretot la mare) i la criatura abans del naixement.

Dotzenes d’estudis demostren que la vida prenatal i l’experiència del part determinen d’alguna forma la personalitat dels individus, o més ben dit, determinen la percepció que tenen del món i com s’hi relacionaran posteriorment.

Els bebès tenen sensibilitat emocional i capacitat intuïtiva per captar el que està passant a la seva mare i en el món exterior.

Durant l’embaràs no es desenvolupa només el cos físic sinó també el cos emocional de la criatura, les vivències viscudes durant l’embaràs són la base sobre la qual els nostres fills construiran el propi equilibri emocional.

Els bebès intrauterins són persones en miniatura, profundament sensibles.
Les seves capacitats sensorials estan perfectament desenvolupades a partir de la setmana 12 de gestació. (el primer sentit que es desenvolupa en un embrió és el tacte, i escolten a través del tacte fins que a les 16 setmanes es crea el primer esbós auditiu).

Viuen dins de nosaltres i s’alimenten també de les nostres emocions. És gràcies a les emocions que aprenen, de forma rudimentària, tot el què passa en el món exterior.

Una cosa que sovint no es té en compte és que els bebès intrauterins necessiten sentir-se estimats i reconeguts com a individus.

La pregunta que sorgeix és: com ho fem? Com comuniquem la nostra estimació al bebè? Com superar les pors típiques i normals d’aquesta època? Com fer que les nostres emocions no afectin el bebè? Com fer partícip el pare de la criatura? Com entendre el què passa en tot moment? Com crear l’espai emocional necessari que el bebè necessita?

Per donar respostes a tot això i per moltes més raons neix aquest projecte:
El “bonding” intrauterí.

En l’època de Freud es pensava que el infants no tinguessin consciència fins als 2-3 anys d’edat. Durant els anys 70 diferents investigacions revelen que les primeres hores que segueixen el naixement són de vital importància perquè es creï el vincle adequat entre la mare i el bebè que acaba de nàixer. A conseqüència d’aquests estudis van forjar el concepte del bonding (vincle en anglès).

Posteriorment, gràcies a les tècniques d’investigació més modernes van descobrir que el bebè intrauterí té impressionants capacitats sensorials des de les primeres setmanes de gestació i a partir de les 28 setmanes ja tenen l’estructura cerebral necessària per aprendre.
Estudis sobres les ones cerebrals dels bebès intrauterins van demostrar que també somnien i que d’alguna forma absorbeixen tot el que passa en el món exterior.

L’estat anímic de la mare és un dels aspectes més importants que s’han de tenir en compte. Els bebès captan la carga emocional transmesa a través de les paraules, de les actituds i també de tot el que no s’expressa verbalment.

Instaurant un bon vincle amb la criatura abans de nàixer es contribuirà a que tingui més bona salut mental i física durant tota la seva vida, a més de crear les condicions necessàries per un naixement més positiu.

El bonding intrauterí és una forma de comunicació, amb l’objectiu de millorar la disposició emocional dels progenitors, intensificar l’autoconsciència i la reciproca intimitat de parella.

L’harmonia familiar és un dels pilars del bonding, el bebè ocuparà un espai físic i emocional important i els progenitors han de donar-li el lloc que es mereix, fora i dins de la parella, establint acords des de el diàleg obert i profund.

Els beneficis del bonding són per tota la vida.

Objectius principals

Donar eines a la mare :
•           Reduir al màxim les hormones de l’estrès en la mare
•           Ajudar a combatre pensaments negatius, pors, ansietat
•          Ajudar a buidar “la pròpia motxilla interna” i tornar-la a omplir amb informació fresca i viva.

Quines tècniques s’utilitzen:

S’utilitzaran elements tan bàsics i naturals com el parlar, la musica, el moviment ,la visualització i la fantasia guiada, l’expressió artística (pintar, dibuixar, fang)

Molts exercicis, visualitzacions i relaxacions es poden fer amb la parella. L’objectiu és potenciar la comunicació entre els progenitors i afavorir una bona connexió amb el bebè.